Jij zal verschil maken

 

Jij zal verschil maken


Er zal een dag komen dat er een zaadje bij je uit komt, een zaadje dat al jaren geleden bij je is gepland. Bij elke keer dat jij je mond moest houden, bij elke keer dat er niemand volgde, wanneer jij zei hier rechts af, elke keer dat je er alleen voor stond, elke keer dat je het zoveelste verlies alleen moest dragen.

Dat zaadje zal uit komen, opbloeien en niet meer te stoppen zijn.
Want jij gaat verschil maken.
Geloof je het niet? dit is hoe het zal gaan.

Je zal wakker worden, het zal lijken op een normale dag maar je weet dat dit het begin is van iets groters, je voelt het aan de dikke zware lucht, je ziet het aan je handen.
Die nu geen poezelige vingers meer zijn maar klauwen, klaar om werk te verzetten.

Je staat op, loopt naar de spiegel en ziet jezelf, bedenkt dat het tijd is om je klaar te maken, en klaar zal je moeten zijn, je weet het en bang ben je echt niet meer dus je begint.
Je doopt 2 vingers in zwarte verf en maakt strijdlustige strepen onder je ogen je kijkt je zelf aan.
Je kijkt je zelf aan in de spiegel en zegt: zo, nu gaan jij en ik verschil maken.

Je oefent luidkeels kreten, scandeert de juiste woorden over “power to the people” en “bombing for peace is like fucking for virginity” en dat soort dingen.

Je trekt schoenen aan, schoenen die meters kunnen gaan maken, schoenen die zo veel afdruk achterlaten dat ze er in een nieuwe eeuw archeologische onderzoeken naar zullen doen. Ze zullen zeggen, dit was d’r, hier liep ze, je kan haar nog horen als je heel stil bent, de vibraties van haar woorden zullen nog generaties achtervolgen. 
En jij, jij zal een verschil hebben gemaakt. 

Je zal misschien denken dat alle stapjes die je zet te klein zijn, dat ze er niet toe doen, zoals je al die jaren al hebt gedacht, maar je ziet al die stapjes bij elkaar zullen meters maken, one inch at a time. 

Je trekt alles uit de kast, je stem, je lichaam, je geloof, het achterste van je tong zal je aan de voorkant leren dragen. Je hart, permanent op je mouw gespeld. Je bent zo bloot, zo open dat mensen door je heen kunnen vallen maar ze moeten zich niet vergissen.
Jij gaat verschil maken.

Je zal je stem trainen, zo luid, zo hard dat het over daken uit komt, dat het decibellen zal doorbreken, mensen met luidere stemmen zal doen temmen je zal vooropgaan.
Je zal vooropgaan en mensen mee sleuren, jij zal het tempo bepalen en de richting.
Voor het eerst zal je de richting bepalen, en zullen de mensen je ook volgen.
Mensen zullen je volgen en dat niet alleen je zal gedragen worden, er zullen zich stemmen bij je voegen. En samen zullen jullie een verschil gaan maken.

Je zal dingen verliezen, echt, dat kan ik je geven, de verf onder je ogen zal uitlopen, van zweet en van tranen er zal terug geduwd worden, er zal terug geduwd worden alsof ze je het ravijn in willen zien vallen en geloof me, dat willen ze.
Maar jij.

Jij zal sterk zijn en terug duwen en godverdomme je hebt niet voor niks die schoenen aan getrokken, die doeken gespand, die stembanden opgeschroefd, dat achterste van je tong al maanden op de voorkant gedragen, JE HART, je hart op je fucking mouw gespeld daar waar iedereen het kan zien en horen, daar waar het pijn zal doen, en pijn zal het doen. Maar jij, jij laat je niet meer omkeren, jij laat je niet meer weg praten, jij zal er staan, en gaan, en schreeuwen, en vechten en jij. JIJ ZAL VERSCHIL MAKEN. 
Bowie Barbiers